HockeyNews
PLUS

SHL:s bästa back om kontraktsläget

(6246) Linus Hultström-opti2
Bildbyrån

Publicerad: 20 januari 2019

FacebookXWhatsApp

Linus Hultström är SHL:s bästa målskytt bland backarna. Under 2019 är han Djurgårdens poängkung.
Den formstarke högerskytten har ett utgående kontrakt och har börjat fundera över sin framtid.
– Framför allt börjar man komma till de åren i karriären då man ska vara som bäst, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras i samarbete med ATG

Djurgårdsbacken Linus Hultström lyser av självförtroende och inget ser svårt ut. Allt är självklart och han har lösningar på nästan alla situationer i det svindlande SHL-tempot.

När Djurgården följde upp 2-1-segern i Gävle med en 3-0-vinst på Hovet var det den 26-årige smålänningen som drog i gång målskyttet på Hovet.

Efter en tekning i anfallszonen smög han ner mot vänsterhörnet, fick pucken och satte den i första krysset bakom Brynäsmålvakten David Rautio.

– När man har kommit så långt ner (i zonen) som jag gjorde är det inte så mycket att skjuta på än just första krysset. Västerplockande målvakter kan få lite tufft att täppa till i just första krysset. Man måste sätta dit huvudet i så fall, säger Hultström och ler finurligt.

Djurgårdens Linus Hultström har gjort nio mål och toppar backarnas skytteliga i SHL. Foto: Bildbyrån.

– Jag tog en liten chansning att skicka upp den där, men det är inte så mycket mer än att skjuta där eller på bortre benskyddet för retur så det var bara att välja.

Linus Hultström har under Djurgårdens fem matcher under 2019 fått mest istid av samtliga spelare i laget (21:32). Och han har en lika tydlig och ledande position i en av powerplayenheterna som Tre Kronor-backen Joel Persson har i Växjö.

– Vi spelade Olle (Alsing) väldigt mycket i den enheten tidigare. ”Hulta” har haft en stigande kurva. Sista sex matcherna någonting har han spelat i den enheten och då blir det skott uppifrån blålinjen och de här insticken till (Emil) Bemström och (Daniel) Brodin och (Jacob) Josefsons attack. Då blir det väldigt jobbigt att spela fyra mot fem mot just dem. Det är bra, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson och småmyser.

Djurgården har nu SHL:s bästa powerplay där man har gjort 26 mål och med en effektivitet på över 26 procent. Hultström är delaktig i mycket.

– Jag tycker att han är kanske en av de bästa, om inte den bästa på blålinjen i SHL just nu. Han gör det jättebra, berömmer Ohlsson.

Linus Hultström har gjort tre mål och tre assist på de fem matcherna efter årsskiftet och är bäst i Djurgården på sistone. Med nio mål är han den back i SHL som har gjort flest mål.
Och det strålar om honom på isen.

– Det känns väldigt avslappnat när jag spelar. Jag försöker hitta ganska enkla alternativ hela tiden och följa med upp i anfallen och föda våra centrar med puckar. Det är ganska enkel uppgift att spela med (Jacob) Josefson. Han ligger bra i banan hela tiden, en grym spelare både framåt och bakåt.

Backen Linus Hultström är ett offensivt hot på många sätt för Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Hultström blir glad av att få veta att Robert Ohlsson berömmer honom.

– Det är klart det är roligt att höra. Jag får ta med de orden och bygga vidare på det spel som jag redan spelar. Som jag sa innan känner jag mig väldigt avslappnad när jag är på isen. Det känns som man har ganska mycket tid i många situationer och framför allt som lag tycker jag vi spelar bra och det gör det enkelt för en själv också, säger Hultström.

Fysiskt ser han stark ut.

– Det känns bra. VI har haft två tuffa matcher på två dagar, men om det hade varit match i morgon hade det inte varit några problem… Vi gnuggar på allihop på gymmet och håller i gång kropparna hela tiden.

Senast han spelade i Tre Kronor var i Karjalaturneringen  i november 2016, alltså för lite drygt två år sedan. Hultström berättade i november 2018 för HockeyNews.se att det är ett litet mål att spela i Tre Kronor igen.

– Men det är väl inget man fokuserar på. Det är fullt fokus på laget och ju bättre det går för laget, desto bättre brukar det gå personligen. Det handlar bara om att göra sitt yttersta varje kväll, så får man se.

Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson har berättat för HockeyNews.se att både Linus Hultström och Daniel Brodin har bett om att få avvakta med att skriva nytt kontrakt.

Utlandsspel är något som lockar för Hultström.

– Framför allt börjar man komma till de åren i karriären då man ska vara som bäst. Det är väl lite därför jag låter det ta den tid det tar innan saker och ting blir klara.

Pratar du något med Djurgården eller är det främst utlandet som gäller?

– Jag och Jocke (Eriksson) har en öppen dialog med varandra om vad som händer och om vad som inte händer. Gentemot Djurgården tycker jag att jag och Jocke har en bra diskussion och kommunikation.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)